Esimerkkituotteita

Oikean, prosessoimattoman ruokavalion periaatteen löydät Ohjeistus-sivulta.

Nykymaailma on pullollaan erilaisia prosessoituja tuotteita, joita olemme tottuneet käyttämään. Se voi yllättää, miten paljon tuotteissa onkaan raaka-aineita. Oikean, prosessoimattoman ruokavalion päätavoitteena on tietenkin käyttää mahdollisimman paljon täysruokia, kuten erilaisia vihanneksia, hedelmiä, munia ja täysjyväviljoja. Nykymaailmassa kuitenkin on äärimmäisen harvinaista, että ihmiset pystyivät ostamaan kaikki ruuanvalmistukseen tarvittavat raaka-aineet lähellä olevilta tiloilta, jotka ovat ne itse tuottaneet (kasvattaneet/viljelleet). Nykymaailmassa joudumme käymään ruokakaupoissa, jotka ovat pullollaan erilaisten tehtaiden valmistamia pitkälle prosessoituja tuotteita. Siksi ajattelinkin antaa vinkkejä, miten välttää turhautumisen tunne ruokakaupassa.

Kun haluaa ostaa mahdollisimman vähän prosessoitua ruokaa, tulee ainesosaluetteloista parhaimpia ystäviäsi… tai vihollisiasi 😀

Kaupassa parhaimpia tuotteita ovat ne, joista et löydä ainesosaluetteloa. Kun ainesosaluettelo puuttuu, tiedät tuotteen olevan oikeaa ruokaa. On oikea ruoka sitten maassa kasvanutta, viljeltyä tai pyydystettyä. Nämä ruuat vaativat yleensä jonkinasteista käsittelyä, ennen kuin ne muistuttavat ruoka-annoksia. Prosessoimattomassa ruokavaliossa pyritään siis valmistamaan mahdollisimman paljon itse.

No, entäs kun olen tottunut käyttämään jogurttia tai maitorahkaa? Tarvitseeko minun ruveta tekemään nekin itse? Ei hätää, sinun ei tarvitse valmistaa kaikkea ihan itse. Ohjeistuksessa määritellään, että prosessoimattomaan ruokavalioon eivät kuulu tuotteet, jotka sisältävät yli 5 ainesosaa. Saat siis käyttää kaikkia tuotteita, joissa on enintään 5 ainesosaa, kunhan muistat myös tarkistaa, ettei niiden ainesosien joukossa ole muita ohjeissa kiellettyjä raaka-aineita, kuten sokeria tai tavallista valkoista vehnäjauhoa (täysjyvävehnäjauho käy). Miksi juuri 5 ainesosaa? Lukiessasi tuotteiden ainesosaluetteloita ymmärrät sen varmasti nopeasti. Asia on nimittäin niin, että suurimmaksi osaksi, kun ainesosaluettelossa on enemmän kuin 5 ainesosaa, mukaan ilmestyy teollisuuden kehittämiä kemikaaleja.

Ajattelin seuraavaksi listata tuotteita, joita löytyy peruselintarvikkeina kaapistani (lisäilen tuotteita listaan kun löydän uusia suosikkeja). Rahatilanteen mukaan pyrin suosimaan mahdollisimman paljon prosessoimattomia luomu tuotteita. Ne saattavat ehkä auttaa jotakuta löytämään ruokakaupasta, niitä vähemmän prosessoituja tuotteita…

Maitotuotteet

Rasvat

Jauhot

Leivät

Pastat ja riisit

Siemenet ja pähkinät

Makeutus

Mausteet

Hillot ja soseet

Makeat

Hedelmät ja marjat (ei tuoreet)

 

Säilykkeet